Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığından:
4/B SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIM İLANI
657 sayılı Devlet Memurları (*25*) 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına bakılırsa, 06/06/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulmuş olan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın aşağıda müracaat genel ve hususi şartları belirtilen “Arşiv Uzmanı” Sözleşmeli Personel pozisyonu için Başkanlığımız İstanbul birimlerinde çalıştırılmak suretiyle 25 tane personel alınacaktır.
A- SÖZLEŞMELİ POZİSYON ÜNVANI, ADET VE GÖREV YERLERİ
4/B Sözleşmeli Pozisyon Ünvanı : Arşiv Uzmanı
4/B Sözleşmeli Pozisyon Adet : 25 (Yirmi beş)
4/B Sözleşmeli Pozisyon Çalıştırılacağı İl : İstanbul
B- GENEL ŞARTLAR
Başvuracak adaylarda 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesindeki genel şartlar ve duyuru edilen boş pozisyon için belirtilen hususi şartlar aranır:
1. Türk Vatandaşı olmak,
2. Kamu haklarından yoksun bulunmamak,
3. Türk Ceza (*25*) 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl yada daha son derece süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, itimatı kötüye kullanma, hileli batkı, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan meydana gelen malvarlığı değerlerini aklama yada kaçakçılık suçlarından mahküm olmamak,
4. Erkek adaylar için askerlik durumu bakımından; askerlikle ilgisi bulunmamak yada askerlik çağına gelmemiş bulunmak yada askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış ya da ertelenmiş yada yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
5. Görevini sürekli yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
6. Tercih edilecek pozisyon için aranan nitelikleri taşıyor olmak,
7. 2024 yılı KPSS (B) grubu sınavına girmiş olmak. KPSSP3 puanı esas alınacaktır,
8. Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda 4/B sözleşmeli personel olarak çalışmıyor olmak,
9. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesine eklenen; “Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin tek taraflı feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde fesih tarihinden, sözleşmeyi yenilememeleri halinde sözleşmenin bitim tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.” hükmüne uygun olmak,
10. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden çıkarılmamış olmak,
11. Sosyal Güvenlik Kurumundan emeklilik yada yaşlılık aylığı almamak.
C- ÖZEL ŞARTLAR
1. Yükseköğretim kurumlarının kütüphanecilik, arşiv ya da programında Osmanlı Paleografyası, Arapça, Farsça derslerine yer veren minimum dört senelik bölümlerinden mezun olmak.
2. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafınca 2024 senesinde meydana getirilen, Kamu Personeli Seçme Sınavının KPSS (B) Grubu için KPSSP3 puan türünden asgari 70 (Yetmiş) ve daha yukarı puan almak kaydıyla, müracaat edenlerin en yüksek puandan başlanarak sıralanması neticesinde alınacak sözleşmeli personel sayısının 10 (on) katı aday arasına girmek, (En son adayın almış olduğu puanla aynı puana haiz adaylar da giriş sınavına çağrılır.)
3. Adayların, son müracaat zamanı itibarıyla, pozisyonlar için belirlenen tahsil ve bölüm mezunu olmaları gerekir.
Ç- BAŞVURU ŞEKLİ, SÜRESİ VE İSTENİLEN BELGELER
BAŞVURU ŞEKLİ VE SÜRESİ
1. Adaylar başvurularını 15/08/2025 (09:00) – 25/08/2025 (23:59) tarihleri içinde e-Devlet Kapısı üstünden “Devlet Arşivleri Başkanlığı-Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım” hizmeti yada Kariyer Kapısı (https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr) web adresinden elektronik ortamda yapacaklardır.
2. Adayların müracaat işlemleri tamamlandıktan sonrasında “Başvurularım” ekranından başvurularının tamamlanıp tamamlanmadığını denetim etmeleri gerekmektedir. Başvurularım ekranından “Başvuru Alındı” ibaresi görülmeyen hiçbir müracaat değerlendirmeye alınmayacaktır.
3. Başvuru işleminin hatasız, eksiksiz ve bu ilanda belirtilen hususlara uygun olarak yapılmasından, istenilen belgelerin müracaat aşamasında sisteme yüklenmesinden, başvuruda bulunan adaylar mesuldür.
4. Bu hususlara riayet etmeyen adaylar herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır.
5. Süresi içinde yapılmayan ve nitelikleri uygun olmayan adayların başvuruları ile faks, şahsen yada posta yolu ile yapılacak başvurular işleme alınmayacaktır.
İSTENİLEN BELGELER
1. Diploma yada mezuniyet belgesi (Sistemden otomatik aktarılacaktır, aktarılmaması durumunda yüklenmesi gerekmektedir.),
2. Yükseköğretim kurumlarının kütüphanecilik, arşiv ya da programında Osmanlı Paleografyası, Arapça, Farsça derslerine yer veren minimum dört senelik bölümlerinden mezun bulunduğunu gösteren Transkript Belgesi,
3. Yurt içindeki yada yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olup bu ilanda aranılan tahsil durumuna ilişkin denkliği olan adayların, mezuniyet belgesi yada mezuniyet belgesi yerine denklik gösterir belgelerini pdf ya da jpeg formatında “Denklik Gösterir Belge” alanına yüklemeleri gerekmektedir,
4. KPSS Sonuç Belgesi (Sistemden otomatik aktarılacaktır.),
5. Kamu kurum ve müesseselerinde 4/B sözleşmeli personel pozisyonlarında tam zamanlı olarak vazife yapmakta iken kurumlarınca sözleşmesi feshedilen ya da sözleşmesini tek taraflı fesheden adayların, bir senelik bekleme süresini doldurdukları ile ilgili eski kurumlarından alınmış onaylı hizmet belgesini “4/B Hizmet Belgesi” alanına yüklemeleri gerekmektedir,
6. Erkek adaylar için askerlik durumuna ilişkin bilgiler e-Devlet Kapısı üstünden sisteme otomatik yüklenecektir,
7. Bir tane vesikalık fotoğraf (Başvuru esnasında sisteme yüklenecek vesikalık fotoğrafın son 6 ay içinde, yüz tamamen görünür şekilde ön cepheden çekilmiş ve adayın kolaylıkla tanınmasına olanak verecek özellikte olması gerekmektedir. Sistemden otomatikman aktarılacaktır. Aktarılmaması durumunda yüklenmesi gerekmektedir.),
8. Başvuruda bulunacak adayların, mezuniyet detayları ve KPSS neticeleri, YÖK ve ÖSYM sistemi üstünden aktarılacak olup mezuniyet bilgilerinde hata/tamamlanmamış olan ya da detayları gelmeyen adayların onaylı mezuniyet belgesi örneği yada mezuniyet belgelerini pdf yada jpeg formatında sisteme yüklemeleri gerekmektedir.
9. Adli Sicil Belgesi e-Devlet Kapısı üstünden sisteme otomatik yüklenecektir.
D- BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇLARIN DUYURULMASI
1. Sözlü sınava katılmaya hak kazanan adayların sıralaması, Başkanlığımızın www.devletarsivleri.gov.tr web adresinden ve Kariyer Kapısı isealimkariyerkapisi. cbiko.gov.tr üstünden duyurulacaktır. Adaylara ek olarak herhangi bir bildirim yapılmayacaktır.
2. İlan edilen sözleşmeli pozisyon için KPSSP3 puanı en yüksek olan adaydan adım atmak suretiyle yapılacak puan sıralaması esas alınmak suretiyle başvuruda bulunan ve lüzumlu şartları elde eden adaylardan duyuru edilen pozisyonun 10 (on) katı kadar aday sözlü sınava girmeye hak kazanacaktır. (En son adayın almış olduğu puanla aynı puana haiz adaylar da giriş sınavına çağrılır.)
E- SÖZLÜ SINAVIN KONUSU ŞEKLİ VE DEĞERLENDİRMESİ
Sözlü Imtihan mevzuları, Genel Kültür, Osmanlı Tarihi Müesseseleri ve Kavramları, Osmanlı Paleografyası ve Diplomatikası (Osmanlıca Belge Okuma ve Değerlendirme), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Arşivcilik Terminolojisi, 11 sayılı Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Arşivlerden Yararlanma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikten oluşmaktadır.
Sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar, ilgili Imtihan Komisyonunun her bir üyesi tarafınca;
a) Imtihan mevzularına ilişkin informasyon düzeyi (50 puan),
b) Bir mevzuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (10 puan),
c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu (10 puan),
ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı (10 puan),
d) Genel kültürü ve genel kabiliyeti (10 puan),
e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, mevzularında (10 puan),
olmak suretiyle 100 tam puan üstünden değerlendirilir.
Adayların sözlü sınavda aldıkları puan giriş imtihanı başarı notunu teşkil edecektir.
Sözlü sınavda başarıya ulaşmış sayılmak için komisyon başkan ve üyelerinin yüz tam puan üstünden verdikleri puanların aritmetik averajının minimum yetmiş olması gerekir.
Giriş imtihanı başarı notu eşit olan adaylardan pozisyon unvanı itibarıyla belirlenen KPSS puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır. Giriş sınavında yetmiş ve üstü puan almış olmak, asil ve yedek sıralamasına giremeyen adaylar için müktesep hak teşkil etmez.
F- ATAMA VE GÖREVE BAŞLAMA
1. Atamaya hak kazanan adaylar hakkında 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu ve ilgili Kanuna dayanılarak çıkarılan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaktır.
2. Gerekli görülmesi halinde alınacak sözleşmeli personel pozisyon unvanı sayısının tercih edilen illere bakılırsa ayrı ayrı ilanda belirtilen boş pozisyon sayısı kadar başarıya ulaşmış adaylar arasından başarı puanı sırasına bakılırsa yedek sıralama belirlenecektir.
3. Atama hakkı kazanan aslolan adayların kendilerine bildirilen süre içinde müracaat yapmadığı yada aranan şartları taşımadığı tespit edilenlerin yerine yedek kazananlardan sırasıyla yerleştirme yapılacaktır.
G- AÇIKLAMALAR
1. Gerçeğe aykırı beyanda bulunanların başvuruları geçersiz sayılacak, Hizmet Sözleşmesi yapılmış ve göreve başlamış olsalar dahi sözleşmeleri iptal edilecek, haklarında genel hükümlere bakılırsa yasal işlem yapılacaktır.
2. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi gereğince sözleşmeli olarak istihdam edilenler hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi sebebiyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi yada sözleşme periyodu içinde Cumhurbaşkanlığı Kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde fesih tarihinden itibaren 1 (bir) yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler. Bu durumda olanların yerleştirmeye hak kazansalar bile atamaları yapılmaz. Adayların, bir senelik bekleme süresini doldurduklarını belgeleyebilmeleri için vazife yaptıkları eski kurumlarından alınmış onaylı hizmet belgesini müracaat belgelerine eklemesi zorunludur.
3. Bu duyuruda yer almayan hususlarla ilgili olarak Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar ve genel hükümler geçerli olacaktır.
4. KPSS’ de yüksek puan almak, ilanda yer edinen sözleşmeli pozisyona yerleştirmede tek başına hak teşkil etmez. Pozisyon için belirtilen genel ve hususi şartlara haiz olmayan adaylar değerlendirmeye alınmayacaktır.
5. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 6’ncı maddesi gereği “İşe alınması açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birinin taşımadığının sonradan anlaşılması, işe alınma açısından gerekli olan niteliklerden herhangi birini sonradan kaybetmesi.” hallerinde hizmet sözleşmesi kurumca tek taraflı olarak feshedilecektir.
6. Başkanlığımız, müracaat ve atama sürecinin her aşamasında aday tarafınca beyan edilen hususlarda adaydan belge talep edebilecektir.
7. Atamaya hak kazanan aslolan adayların haklarında yapılacak Güvenlik Soruşturması ve/yada Arşiv Araştırmasının pozitif yönde sonuçlanmasına müteakip atama iş ve işlemleri başlatılacaktır.
H- DİĞER HUSUSLAR
İlan metninde belirtilmeyen hususlar hakkında ilgili mevzuat hükümlerine bakılırsa işlem yapılacaktır.
Sözlü imtihan zamanı, saati ve yeri sonrasında www.devletarsivleri.gov.tr web adresi üstünden duyuru edilecektir. Ayrıca, Kariyer Kapısı isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresi üstünden görüntülenebilecektir.
Kamuoyuna duyurulur.