Kakayı wcye değil de beze yapma isteği 2-4 yaş arası ve hela eğitimi almış çocuklarda oldukça yaygın bir durumdur. Bunun arkasındaki nedenler çoğu zaman net değildir. Bebekliğin son dönemlerinden caymak istememeleri, kakanın lazımlığa düşmesinden kaygı duymaları yada kaka yaparken zorlanmak benzer biçimde başka problemler olabilir.
Genellikle altta yatan bir problem yoktur ve problem yalnız çocuğunuzun devamlı yapmış olduğu benzer biçimde bezi kullanmaya devam etmesidir. Ilk olarak altını çizmeliyiz ki kabızlık yada soruna niçin olabilecek başka bir problem olmadığından güvenilir olmak için sıhhat uzmanınıza danışmanız yararlı olacaktır
Çocuğumun kaka yapmak için bez kullanmasına izin vermeyi bırakırsam ne olur?
Çocuklar kakalarını uzun süre tutabilirler. Eğer hakikaten lazımlığı yada tuvaleti kullanmak istemiyorlarsa, kabızlığa yol açacak kadar uzun süre tutabilirler. Çocuğunuzun böyle bir durum yaşadığını düşünüyorsanız, doktorunuzla görüşün. Kabızlığı gidermek için müshil tedavisi önerebilirler. Henüz kabızlık yoksa kabızlığın gelişmesini önlemek için çocuğunuzun kontrolü elinde tuttuğunu hissetmesi gerekir. Bu nedenle, değişimleri kademeli olarak meydana getiren bir program çoğu zaman işe yarar. İşte izlemeniz ihtiyaç duyulan adımlar:
Çocuğunuzun dışkısını yapmak istediğinde bez takmasına izin verin sadece bezleri banyoda tutun.
Çocuğunuzu bezi takmak için banyoya götürün ve bez takılıyken yanında kalınca yada kakasını yapana kadar en sevilmiş olduğu kitap yada oyuncakla orada bırakın.
Evladınız kakasını yapar yapmaz bezi çıkarın ve kakayı wcye boşaltmasına yardım etmesi için onu teşvik edin; şundan dolayı çocuk kakanın oraya gittiğini bilmelidir.
Evladınız sifonu çekmeli ve arkasından ellerini yıkayıp kurulamalıdır.
Bez takılıp çıkarılırken çocuğunuzun ayakta olması önemlidir. Bu, sürece destek olmalarını sağlar.
Evladınız bezini takmak için wcye gitme ve orada kalma rutini edindiğinde, program ilerletilir. Bu, çocuğunuzu bezi takılıyken wcye yada lazımlığa oturmaya teşvik ederek yapılır. Çocuğunuzun, Bay Kaka’nın hakikaten wcye gitmek istediğini anlaması gerekir!
Çocuğunuzu, bezi takılıyken devamlı oturana kadar tuvalette yada lazımlıkta daha uzun süre oturmaya kademeli olarak teşvik edin.
Çocuğunuzu teşvik etmek için çıkartmalar yada öteki minik ödüller kullanılabilir.
Evladınız bezi takılıyken tuvalette mutlu bir halde oturup kaka yaptığında, bezi olmadan kaka yapması için çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu, aşağıdakilerden biriyle yapılabilir:
Bezi lazımlığın üstüne yada klozetin altına koyun, böylece evladınız hala orada bulunduğunu hissedebilir.
Zamanla bez aşağı iner, böylece poposuna değmez. Sonunda bezi kullanmayı bırakabilirsiniz. Evladınız itiraz etmiyorsa bez yerine hela kağıdı da kullanılabilir.
Çocuğunuza artık kendilerine uygun bez kalmadığını ve artık bezi olmadan wcye yada lazımlığa kaka yapması icap ettiğini söyleyene kadar giderek küçülen bezler kullanın. Onlara artık “büyük” bir adam/kız olduklarını söyleyebilirsiniz.
Bu problem çoğu zaman bir irade savaşı benzer biçimde görünür; sadece net ve tutarlı bir yaklaşımınız var ise ve bol miktarda övgü ve teşvik kullanırsanız, evladınız wcye yada lazımlığa kaka yapmayı öğrenecektir. Programın net bir vakit çizelgesi ve sonucu olması, her insanın neyi hedeflediğini bilmesi için yararlı olabilir.
Tüm bunlara ek olaral duyusal sorunları yada işleme güçlükleri olan bazı evlatların lazımlığı yada tuvaleti kullanmayı öğrenmeleri daha uzun sürebilir. Bu çocuklar, daha uzun bir süre süresince oldukça kademeli değişikliklere gereksinim duyabilirler. Yardım ve destek için ne olursa olsun sıhhat uzmanınıza danışmakta yarar var. Çocuğunuzun ek gereksinimleri var ise, lazımlığı yada tuvaleti kullanmakta isteksiz olmasına niçin olabilecek başka şeyler düşünmeniz gerekebilir.