Eskikent’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili son gelişmeler kamuoyunun gündeminde yer ediniyor. 22 Temmuz 2025’te Büyükyayla Mahallesi civarlarında başlamış olan yangın, kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Müdahale esnasında 5’i orman işçisi, 5’i AKUT çalışanı olmak suretiyle toplam 10 şahıs şehit oldu.
Yangının Nedeni Araştırılıyor
Yangının çıkış sebebi hemen hemen netlik kazanmadı. Ancak yetkililer, yüksek hava sıcaklıkları, düşük rutubet oranı ve şiddetli rüzgarın yangının yayılmasında etkili bulunduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 4-22 Temmuz tarihleri içinde çıkan 61 orman yangınıyla ilgili 23 kişinin gözaltına alındığını açıklayarak, Eskikent’deki yangının da kasıtlı çıkarılmış olma ihtimali üstünde durulduğunu açıkladı.
Müdahale ve Son Durum
Yangına müdahale emek harcamaları gece süresince karadan devam ederken, sabah saatlerinden itibaren hava araçları da destek verdi. Alevlerin yerleşim alanlarına yetişmesi engellendi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının sarp ve kayalık bir bölgede sıkıştığını ve şu anda risk teşkil etmediğini deklare etti.
Yangının Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Sarıcaova köyüne yönelmesi üstüne köy önlem amaçlı tahliye edildi. Bölgede soğutma emek harcamaları ise halen sürüyor.
Şehit Sayısı ve Acı Kayıp
22 Temmuz’da başlamış olan yangında alevlerin içinde kalan 10 görevlinin yaşamını kaybetmiş olduğu bildirildi. Şehit olanların 5’inin orman işçisi, 5’inin ise Arama Kurtarma Derneği (AKUT) gönüllüsü olduğu açıklandı.
Yetkililer, yangının çıkış sebebine ilişkin soruşturmanın sürdüğünü ve benzer olayların yaşanmaması adına tüm ihtimallerin değerlendirildiğini bildirdi.