Kuraklık alarmı: Eşsiz bir doğa harikası daha çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya

0

Bir zamanlar yemyeşil görüntüsüyle doğaseverleri büyüleyen menderesler, kurak geçen yaz mevsimi sebebiyle kuruma noktasına geldi.

Bitlis’in Tatvan ile Hizan ilçeleri içinde yer edinen ve bölgenin doğa harikalarından kabul edilen Güzeldere Vadisi’ndeki menderesler, yaşanmış olan kuraklık sebebiyle yok olma tehlikesiyle yüzleşti. Bir zamanlar kartpostallık manzaralar sunan vadi, şimdi kuruma noktasına gelmiş su yatakları ve çölleşme emareleriyle gündemde. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan hidrolik uzmanı Prof. Dr. M. Cihan Aydın, yaşananların iklimsel ve insan kaynaklı değişimlerin somut bir örneği bulunduğunu altını çizdi.

“SADECE DOĞAL DÖNGÜ DEĞİL, İNSAN ETKİSİ DE VAR”

Anadolu Su Altı Araştırma ve Sporları Derneği’nin kurucusu olan Prof. Dr. Aydın, Güzeldere’deki durumun bayağı bir kuraklık olmadığını belirtti. İnsan faktörünün etkisine dikkat çeken Aydın, şu ifadeleri kullandı: “Kuraklık sadece doğanın kendi döngüsünden kaynaklanmıyor. Yakın coğrafyadaki Van Gölü’nün suyundaki çekilme de bu durumun en net göstergelerinden biri olarak dikkat çekiyor. İnsan faaliyetleriyle doğrudan ilişkili bu tablo, sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz sürece ağırlaşmaya devam edecektir.”

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.